Učíme sa variť rozumnejšie a zdravšie

Dnešná hektická doba nám na jednej strane do života prináša mnoho zjednodušení a uľahčuje okrem iného aj varenie. Na strane druhej nás núti jedlo upravovať a konzumovať čo najrýchlejšie a najlacnejšie. Ľudia si to uvedomujú čoraz viac. Koľkokrát ste si v kuchyni povedali, že by ste radi zahustili omáčku niečím iným ako bežnou múkou alebo osladili koláč zdravšou alternatívou bežného cukru? Možno Vás k tomu prinútili nečakané zdravotné dôvody. Ak práve riešite podobné otázky nasledujúci článok Vás môže zaujímať.

VARENIE ZO ŠALVIOVÝCH SEMIENOK?

Pravdepodobne ste už počuli o čoraz známejších Chia semienkach. Už aj na Slovensku sme objavili široké spektrum ich priaznivých účinkov pre zdravie a najmä pri snahe o redukciu hmotnosti. Múka z týchto semienok (lat. Salvia hispanica, pôvodne ako inak zo Strednej a Južnej Ameriky) je skvelou alternatívou pre každého nadšenca zdravého stravovania počnúc vegetariánmi a vegánmi, športovcami a tehotnými či dojčiacimi ženami končiac.

Za všetky výhody spomeňme napríklad mimoriadne vysoký podiel plnohodnotných bielkovín a vysoký obsah vlákniny, ktoré robia túto múku takou výnimočnou. Ako mnoho ďalších podobných produktov aj chia múka je vhodná pre diabetikov i celiatikov. Dá sa použiť v studenej aj teplej kuchyni, pri varení rovnako ako pri pečení. Ak si neviete pomôcť sami existuje aj škola varenia, kde vám profesionál ukáže ako variť kvalitne a zdravo.

A ČÍM SLADIŤ?

Keď už sa pustíte aj do pečenia nezabudnite, že môžete zdravšie aj sladiť. A nielen pri koláčoch. Ak si neodpustíte lyžičku cukru do ranej kávy alebo čaju, siahnite nabudúce po našom tipe. Kokosový cukor má totiž, podobne ako chia múka pri varení, mnoho zaujímavých výhod pri dochucovaní vašich obľúbených jedál či nápojov. Okrem toho, že jeho chuť je výraznejšia a teda ho spotrebujete menej, má nízky glykemický index a neporovnateľne vyšší obsah vitamínov a minerálov v porovnaní s inými sladidlami. Treba si však uvedomiť, že ide stále o sacharidy, čiže množstvo kalórií sa od klasického rafinovaného cukru príliš nelíši. Pre diabetikov sa však kokosový cukor vďaka nízkemu GI stane vítaným spoločníkom pri varení a pečení.

Leave a Reply